Laat je angstklachten behandelen bij Psychologen Maastricht

Gevangen in angst

Iedereen is wel eens bang. ‘Wel eens’. Als je angstklachten hebt, ben je niet ‘wel eens’ bang, maar bepaalt de angst je gehele leven. Dat wil niet zeggen dat je de hele dag bang bent, maar wel dat je je leven inricht rondom je angst.

Je bent er dingen voor gaan laten, je vermijdt situaties. De angst dirigeert je. Je kunt er vrienden door verliezen, je werk. En over de hele linie leef je in spanning. Tot je uiteindelijk ingesloten bent, gevangen in angst.

Psycholoog Maastricht verdeelt angst in drie categorieën:

  • De gegeneraliseerde angststoornis
    Dat is angst zonder ‘richting’. Je bent bezorgd. Niet een beetje, maar heel erg. Zo erg dat je er van verlamt, alsof je niks anders meer kunt dan met die angst, die zorg bezig zijn. En je weet dat je angst niet reëel is. Maar je angst is zoveel sterker dan jij.
  • Een dwang of obsessieve compulsieve stoornis
    In dit geval heb je niet alleen een angst, maar je bent ook geobsedeerd door bepaalde gedachten of handelingen. Alsof je daarmee de angst kunt bezweren. Dan kun je denken aan negatieve gedachten die je onophoudelijk in je hart dreunt. Of bepaalde handelingen die je keer op keer moet uitvoeren (bij smetvrees bijvoorbeeld).
  • Een fobie
    Dat is angst met een hele duidelijk ‘richting’. Je bent bang voor ‘iets’; een dier, ding of situatie. Ook hier geldt dat je waarschijnlijk heus wel snapt dat je angst niet reëel is. Ondanks dat zit je er toch in gevangen.

Heb je vragen over angst?

Kijk dan even op het forum over angst en fobie: angstpsychologen.nl.
Je kunt hier anoniem je angst-vragen stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen.